sunnuntai 24. tammikuuta 2016

Lisää kotivara pohdintaa

Mitä kaikkea on otettava huomioon kun alkaa kotivaraan kerryttämään. Itse tosiaan olen innostunut jo edellisessä postauksessa mainittuun jovelan blogiin, jossa paljon puhutaan kotivarasta ja omavarataloudesta ja molemmat kiinnostavat myös minua runsaasti. Tämä varmasti kun saa vain pyörimään on taloudellisestikin hyödyllistä vaikka alkuun tuokin kustannuksia. Meillä on vielä kovasti töitä näiden asioiden kanssa, mutta toiveena on että jotain saan taas ensi kesänä eteenpäin. Haaveissa olisi että saisin maakellarin rakennutettua tuohon pihaan kesällä. Pohjatyöt siihen on jo tehty pari vuotta sitten.

Tarkastellaan tämän hetken tilannetta kotivaran ja hieman omavaraisuudenkin kautta:
Ensin kun ajattelemme lämpimänä pysymistä, meillä on käytössä maalämpö talossa joka pysähtyy heti esim. Pitemmän sähkökatkon aikana. Korvaavia lämmitysmahdollisuuksia meillä on leivinuuni, takka ja puuhellan,  sekä agrikaatti johon voimme kytkeä lämpöpuhaltimia joita on 2 kpl. Nämä on rakennusaikaisia jotka on varastoituna tuonne kilometrin päähän sukulaisille. Puuta löytyy myös runsaasti, joka on pilkottu ja pinottu kuivumaan. Luultavasti ensi kesänä rakennamme myös puuliiterin puiden säilytystä varten.

Lisäksi täytyy tarkistaa tulitikkutilanne, ja kynttilät tykkään sytyttää kaasullatoimivalla sytyttimellä. Kesällä meillä on kaasugrilli (alkaa olla elämänsä loppupäässä vain kun on jo 14 vuotta vanha), kaasuasiat täytyy myös tarkistaa. Helpottaa kesällä ruuanlaitto,  eikä tarvi lämmittää puuhellan silloin.

Valonlähteenä voi pimeän aikana toimia kynttilät, joita mulla on ehkä noin kahdeksi päiväksi varastossa, talosta löytyy kaksi pientä taskulamppua jotka ovat paristokäyttöisiä, toivoisin jostain löytyvän isomman lampun jossa olisi ladattava akku, ois myös tosi käytännöllinen näin talvipimeällä maaseudulla, missä ei ole katuvaloja. Nyt syksyllä ostin myös Patterilla toimivia led koristevalot,  jotka kuitenkin auttavat hyvin lapsia, vaikka himmeä valo onkin, hahmottamaan taloa ja rauhottavat etteivät pelkää kun tulee pimeä. Siinä valossa myös itse löytää lamput yms.
Myöskin meiltä puuttuu patteriradio, jolla voi olla tarvetta kun kännykät, tv:t, tietokoneet ja tabletit ovat sammuneet kun akut on loppu.

Lisäksi terveyteen ja hygienian liittyviä asioita. Särkylääkkeillä,  laastaria,  haavanpuhdistusaineita, henkilökohtaiset lääkkeet, sideharsoja, muita haavanhoitotarvikkeita.
Hygieniassa  säilöstä löytyy saippuaa ja shampoota sekä hoitoaineet,  jopa kuivashampoota. Vettä tarvitsemattomia kasvonpuhdistusaineita, voiteita monenlaisia, myös lääkevoidetta pojalleni. Toki pesumahdollisuutta ei juurikaan ole kun meillä ei ole ulkosaunaa ainakaan vielä ja sitä ei kannata ens kesäksi edes toivoa. Mutta tulevaisuudessa sellainen on tarkoitus tehdä puulämmitteinen
 Missä voi kiukaan päällä lämmittää kylpyveden, mutta nyt siihen ei vielä ole mahdollisuutta. Joten tarvitsemme kostutuspyyhkeitä, käsidesinfioainetta yms. Niin, sisällään meillä on sähkökiuas ja likakaivotkaan eivät toimi katkon aikana, joten täysin peseytyminen ei onnistu säkökatkon aikana.

Tarkistettavat asiat:

Lämmitys ja ruuan teko
Tulitikut
kaasusytytin
kaasu
bensaa
kirves. Meillä ei ole ja olen sitä miettinyt jo pari vuotta kaupassa oon niitä katsellut, mutta ostohetkellä en kuitenkaan ole raaskia sitä ostaa.

Valo
Kynttilät
Taskulamput
Patterivalot
Patterit
Radio Patterilla toimiva
Olikohan niitä olemassa semmoista laitetta millä pystyy akkuja lataamaan esim. Patterilla,  jos on niin sellainen ois hyvä että ainakin sais joitakin akkuja ladattua?

Terveys ja hygienia
Särkylääkkeet aikuisille ja lapsille
Haavanhoitotuotteet,laastaria, haavasidokset yms.
Haavanpuhdistusaineet
Henkilökohtaiset lääkkeet
kyytabletteja
saippuat ja shampoot
Käsien desinfiointiaine
kostutuspyyhkeitä

Näiden tarkistamisella ja puuttuvien tavaroiden hommaamisella taidan aloittaa, ja jatketaan listaa myöhemmin lisää. Vettä voin ostaa ja hiukan myös ruokatavarat myös kaappiin, mutta sitä ennen on miehen kanssa sovittava että meillä täytyy olla kotivara kaapissa, koska meillä on tässäkin asiassa niin eri näkemys kuin vain voi olla. Hän haluaa säästää rahaa tilille, ja minusta Tarvisin siihen myös hänen panoksensa että saamme ruokavaroja kaappiin ja sen pyörimään. No, täytyy häntä alkaa asiaan kypsyttämään. Mutta tällä ylhäällä olevalla listalla on hyvä aloittaa, tarkistaa onko riittävästi 10 hengen talouteen. Taidan alkaa tavoittelemaan jopa niin runsasta kotivaraan että kuukauden pärjäisi me sillä, jos esimerkiksi tulee sähkökatkoja, lakkoja yms. Jolloin kauppa ei ole vaihtoehto.
Rupesiko joku miettimään mihin aion laittaa tämän kaiken tavaran. No, teen kotona tällä hetkellä karsintaa liiasta tavarasta, jolloin saan tilaa tällä tarpeelliselle kotivaralle :)  Nyt vain tarkistelemaan asioita :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti