keskiviikko 13. tammikuuta 2016

Kotivara??? Järkevää vai hamsrausta???

Mietin tässä kuinka mahdollisesti saisin säästettyä ruokamenoissa mahdollisimman paljon ja käyn välillä seuraamassa blogia jovelan talopäiväkirja jossa paljon puhutaan kotivara puolesta. Heillä esimerkiksi ruokaa on varastoituna ja muita tarpeita varastoituna 1 kuukauden tarvemäärän verran, jotain ruokavaroja jopa 2-3 kuukauden ajalle.

Itse olen asiaa alkanut pohtimaan jo siitäkin syystä että teen yhä heräteostoksia kun kaupassa käyn, joten mitä harvemmin tarvitsisi kaupassa käydä sen taloudellisempaahan se olisi. Samoin ajamme toista kymmentäkilometriä lähimpään ruokakauppaan, jolloin nyt kun olen kotona voi tällä keinoin  myös vähentää bensan kulutusta.  Lisäksi maaseudulla kun Asumme riski esim. Pitempi sähkökatkosiin on hyvin mahdollinen, vaikka täällä asuessa pisin sähkökatkos on ollut vain 10 tuntia, mutta kovien myrskyjen jälkeen voi olla vaikka suurempi sähkökatkos ja millä sitä sitten pärjää?

Toki myös aiemmin olen pyrkinyt kotivaran kasvatukseen, mutta tässä taloudessa se tahtoo olla sitten toisen aikuisen säästökohde. Ei ole pakko ostaa mitään kun kaapissa on vähän kaikkea. Itse kun tykkäisin että siellä ois useampi pussi kaikkea mistä tehdä ruokaa, jota toki koko ajan myös käytetään. Toinen tykkää kaapit pitää lähes tyhjillään ja sieltä syödään niin kauan kun kaapissa on ruokaa eikä osta uutta tilalle. Joten ristiriita on jälleen valmis.

Täytyy nyt alkaa tätä pohtimaan, koska parhaiten ajatellen että säästöäkin tulee kun voi käyttää tarjoukset hyväksi ja ostaa useamman tuotteen kerralla, kunhan sitten pitää silmällä etteivät tuotteet ala kertymään kaappiin ja niitä ei sitten käytetä. Tarkoitus on että tuotteet käytetään vanhemmasta alkaen ja kaapissa kiertää kokoajan tavarat.

Kesällä myöskin haluan olla omavarainen jollain asteella ja paljon kylvän vihanneksia ja olen istuttanut marjapensaita sekä hedelmäpuita, jotka vuosi vuodelta enemmän alkavat tuottaa satoa kun kasvavat. Joten pian ei tarvi enään ostaa säilöttäviä marjoja ja hedelmiä vaan ne löytyy omasta takaa tulevaisuudessa.

Asiaa täytyy nyt pohtia, mikä ois järkevintä tässä hetkessä. Mitä mieltä te olette? Oletteko pohtineet omia tarpeita kotivaralle koskaan? Onko se teidän mielestä taloudellisesti kannattavaa? Vai onko se pelkkää tuotteiden seisottamista kaapissa?

6 kommenttia:

 1. Mielestäni kotivara on erittäin järkevää. Meillä on usean päivän ruoat ja vettä. Tämän lisäksi pystymme valmistamaan lämmintä ruokaa ilman sähköä ja jopa lämmittää asuntoa. Näitä varusteita tietysti käytetään myös retkeillessä joten eivät seiso hyllyssä/varastossa vain tyhjän panttina. Me ollaan varustauduttu suhteellisen hyvin koska asuttiin kaliforniassa ja varustauduttiin isoon maanjäristykseen, jotka voi katkaista sähkön, veden ja kaasun sekä teitä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täytynee alkaa itsekin panostamaan tähän kotivaraan. Uskon että lämmityksen ja ruuanlaitto mahdollisuudet meillä on järjestyksessä, kun kotona on varaava leivinuuni, takka ja puuhellan jossa voimme ruuat tehdä. Ulkona on kaasugrilli, kaasusta en tällä hetkellä tiedä, mutta sitä nyt ei näin talvella tarvi. Ruoka on kompastuskivi, koska perheessämme on erilaiset ideologiat aikuisilla, joten ruuan kerääminen voi olla haasteellista. Mutta täytyy kokeilla.

   Poista
 2. OOn kans tuon kotivaran puolestapuhuja. On tärkeää jollain lailla valmistautua mahdollisiin sähkökatkoihin tai muihin erityistilanteisiin. Meillä kotivara ei ole ainakaan vielä kovin suuri mutta aikeissa olen kasvattaa sitä kyllä siten, että pärjäisimme pidemmänkin aikaa.
  Tutustuin tuohon Jovelan blogiin ja heillä olikin tosi kattava kotivara :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Me Asumme syrjäkylällä, joten esimerkiksi sähkökatkon aikana olemme viimeisimpiä kenelle sähköt tulee. Vielä ei ole ollut pitkiä sähkökatkoja taitaa olla 10 tuntia pisin, mitä on tässä vajaan 3 vuoden aikana ollut kun olemme täällä asuneet. Silloin vielä ei suuria puutteita huomaa. Nyt on alettava miettimään mitä kaikkea täytyy kotivarassa ottaa huomioon. Täytynee katsoa tuolta jovelan blogista mallia :)

   Poista
 3. Ehdottoman järkevää! Tämä yhteiskunta on niin riippuvainen esim. sähköstä ja tietoliikenneyhteyksistä, että välillä oikein hirvittää. Maalla asuvana olen pyrkinyt laajentamaan ruokavarastoa ja aloittanut myös kasvimaaviljelyä omiin tarpeisiin. Tarpeelliset tavarat on myös kartoitettu, niin että tarpeen vaatiessa löytyy tulitikkuja, polttopuita, kynttilöitä,lamppuöljyä, patteriradio, aggregaatti, moottorisaha etc. Onni on omat kaivot, toimivat tulisijat, pihasauna ja kellari. Minusta nämä varautumiskysymykset ovat todella kiinnostavia, ja Jovelan blogissa on hyvin niitä avattu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itsekin viime kesänä aloitin kasvimaaviljelyn ( sään takia huonolla menestyksellä). Siemenet myös jo kartoitettu tälle kesälle, myöskin osan tilasin, jotta pääsee esikasvattamaan. Kasvihuoneen een on tarkoitus esim. Laittaa kurkkua, tomaattia,paprikaa, munakoisoja,maissia,vesimelonia ja katsotaan selvisi viiniköynnös talvesta, kun on sukulaisen maakellarissa talvehtimassa. Josko ens kesänä saisin myös maakellarin, jonka jälkeen säilöntämahdollisuudet paranevat. Tulisijat löytyvät myös meiltä, jona ruokaa voi tehdä ja lämpöä piisaa, myös tällä hetkellä polttopuita on riittävästi. Ruoka ja vesi tuottaa varmasti ensimmäisenä ongelmia. Esimerkiksi vettä emme ole varastointi ollenkaan. Vaikka sitä saisi pari isoa pulloa kaupasta ostaa kaappiin varalta, jos tulee pitempi katko. Ja ruokaa, sitähän pitää pikkuhiljaa alkaa kerämään pikku hiljaa ja myös toinen aikuinen pitäisi ajatukseen saada mukaan.

   Poista