sunnuntai 15. marraskuuta 2015

joulumietteet

On jälleen aika, jolloin viimeistään on mietittävä joulua ja sehän väistämättä tietää kulujen nousua. Tänä vuonna olen karsinut lisää lahjan saajia ja omalla listallani on tällä hetkellä kolme lastani (Avopuoliso ostaa 4 lapselle entisestä liitosta), 2 kummilasta, Avopuoliso ja omat vanhempani. Tällä hetkellä mietin paljonko käyttäisin rahaa näihin lahjoihin.

Kummilapsille ajattelin ostaa 20€ eli yhteensä 40€.
Avopuolison lahjan yritän pitää noin 50€:saa
Vanhemmille ostan varmaan myös noin 50€:n lahjan.
Yhteensä jo 140€

Kaikkein vaikeinta on ostaa omille lapsille. Kaksi nuorintakaan ei osaa vielä mitään pyytää, luultavasti pikkuautoja ja buploja tarvii ostaa. Meniskohän yhteensä noin 100€.

Vanhin lapsistani on kaikkein haasteellisia.  Hänen toiveensa on niin kalliita kun on 9 - vuotiaasta kyse. Toiveena on lapsella tabletti, kallis Pelikone ja siihen pelejä, ohjaimen ja pelejä myös vanhaan pelikoneeseen ja paljon muuta. Tällä hetkellä en tiedä mitä nyt ostaisin ja paljonko laittaisin rahaa lahjoihin. Ehkä 150-200€ on sopiva summa.

Yhteensä lahjat tulis maksamaan siis 390-440€.

Aikaisemmin olen ostanut huomattavasti useammalle lahjoja, mutta vuosi vuodelta niitä olen vähentänyt. 2 vuotta sitten ostin myös Avopuolison lapsille lahjoja, viime vuonna appivanhemmille, mutta nyt olen todennut että Avopuolison saa ne kyllä maksaa ja ostaa.

Jouluruoka on yleensä kaikki kotitekoista, syitä on siihen monia. Tykkään tehdä jouluruoka,  joten niillä ei ole koskaan ollut budjettia.  Joulupäivänä meille tulee isompi suku syömään, kun väkeä on paljon (noin 50 hlöä) ruokaan menevä määrä on myös todella suuri. Kustannukset onneksi saan alas tekemällä kaiken itse ja vain joitakin salatteja ostan kaupasta. Nyt olen jo alkanut kaupasta kantamaan leivonta aineksia kotiin, koska loppujen lopuksi se on kovaa työtä järjestää tämä ruoka tapahtuma, kun kuitenkin käyn vuorotöissä ja kasvava vatsani kieltämättä alkaa pikku hiljaa mua hidastamaan. Mutta kuitenkin on kivaa kun yhtenä päivänä saamme olla kaikki yhdessä, joten en halua tätä tapaa lopettakaa ja se on lähinnä kaikille sitten lahja.

Suurin investointi lienee kinkku mikä meillä pitää olla iso. Viime vuonna 9 kilon kinkku meni tuolloin ruokailu päivänä loppuun, toki olimme sitä myös edellisenä päivänä syöneet.
Laatikot ei kovasti tule maksamaan vaikka teen isot satsit 4-5 sorttia eri laatikoita (syömme myös laatikoita yleensä vielä tammi ja helmikuussa ruuan lisukkeena) ja 8 kg tein viime vuonna perunamuusia, mutta se loppu melkein kesken itse kun rapparin viimeksi kattilan pohjalta loput.
Täytyy tosiaan tänä vuonna laskeskelee paljonko mulla menee edes suurin piirtein joulukuussa ruokaan. Joten joulukuu taitaa olla kuitin keräys kuukausi.

Onni on että pystyn lahjat ja ruuat kustantamaan veronpalautusrahoista, koska  muutenhan olisi meillä todella köyhä joulu tulossa.

Lisätienestiäkin olen saanut kerättyä. Aloitin kosmetiikan jälleen myynnin ja ensimmäisessä tilauksessa sain itse kosmetiikkaa ja pesuaineita 50€:lla ja rahallinen korvaus oli 10 €. Nyt on pyrkimys asiakaskuntaa lisätä, kunhan tässä muun arjen tohinassa kerkeän. Pienistä puroista.... Ja ei mua haittaa vaikka rahallinen korvaus jäisikin pieneksi kun meidän perheessä menee paljon saippuaa, shampoota ja rasvoja ja jos ne saan ilmaiseksi olen jo ihan tyytyväinen :)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti