maanantai 23. marraskuuta 2015

Ajatuksia tulevasta vuodesta ja muustakin

Joudun tällä hetkellä miettimään todella kovasti kuinka vähät rahani käytän. Tässä kuussa esimerkiksi rahaa menee huomattavasti enemmän, mitä tuloja on. Rästissä tältäkuukaudelta mulla on asuntomenoja noin 700 € + aikaisimmilta kuilta noin 500€. Lisäksi nyt pitäis auto huoltaa noin 500 € ja pojalle ostaa silmälasit 200-300€.

Silloin kun rahaa tarvii, tuntuu että se vain katoaa jonnekin eikä sitä koskaan ole riittävästi. Lisäksi joulu on tulossa niin harmittaa että pitää elää niin ahtaalla. Toki tulojakin on tulossa, palkka,lapsilisä,veronpalautukset, elatustuki, vammaistuki ja Kelalta kuntoutusraha ja ja kodinhoitotukea kesältä jossain vaiheessa, koska vasta tällä viikolla käyn kelan paperit viemässä. Mutta tuntuu että nyt täytyy tästä ahdistuksesta ja rahojen vähyydestä päästä pois.

En ole laskenut, mutta tiedän että kun saan kaikki osamaksut ja lainat (ei asuntolainaa) maksettua tililläni on melko runsaasti rahaa ja saan alkaa miettimään mitä sillä sitten teen. Hätävarakassa ja luultavasti sitten haluaisin ostaa osakkeen johon voisin ottaa vuokralaisen. Mutta näiden mietteiden aika on noin 2-3 vuoden aikana.

Ensivuodelle tavoite on asennettu ja se hoidetaan kotiin. Mietin tässä kun viimeinen työpäivä on 8. Tammikuuta ja sen jälkeen jään hetkeksi lomalle ja sitten äitiyslomalle että miten saan kaiken sitten edullisesti pyörimään. Ainakin meidän 300 litran pakastin alkaa tyhjenemään tosi tyhjäksi enimmäkseen siellä on marjoja, joita syödään urakalla eri muodoissa. Leivonta päiviä alan pitämään, jolloin leivon reilusti leipää, koska näin isossa perheessä sitä menee paljon kuitenkin kuukausitasolla, paljon syödään laatikoita ja keittoja, syksyllä toivonmukaan saadaan myös omasta maasta juureksia, perunaa, marjoja, kasvihuoneessa tomaattia ja kurkkua yms. Mitkä tänä vuonna ei runsaasti tuottanut koska täällä oli niin märkää koko kesän. Lisäksi luonto antaa metsässä antimia joten ruokaa saadaan melko edullisesti, siksi tälläinen 600 € Ruokabudjetti on kohtuullinen 6-10 henkilölle tässä kuukauden aikana tähän sisältyy myös taloustavaroihin ja bensa samaan määrään. Vanhin pienimmistä nyt täytyy ensitöikseen opettaa kuivaksi kun tällä hetkellä meillä 2 lasta käyttää vaippoja ja kohta on kolmas, joten se on todella suuri menoerä pienestä ruokabudjetista.

Mietin kuinka usein sitä sitten kannattaa käydä kaupassa. Olisko mahdollinen että ostaisin tavarat viikoksi tai kahdeksi ja mies kävis vain maitoa hakemassa viikolla, jolloin oma heräteostosten määrä vähenisi huomattavasti. Toinen josta teen heräteostosten ostoksia on netti, mutta en tiedä miten siitä pääsisin. Ehkä jos antaisin itselleni viikkoa kohden jonkin netti ajan ja en jokaiseen pieneen ajatukseen alkaisi surffata netissä. Toki päivät sitten on aika täynnä kun kotona on 3 alle 4 vuotiasta lasta ja lisäksi erityislapsi joka on päivät koulussa.

No, katsotaan miten onnistutaan. Ajatukset ovat jo ensi vuodessa vaikka tätäkin vuotta on vielä jäljellä joten tarvitaan tämä nyt ensin pois kuleksimasta ja toivotaan etten hurjasti hullaannu jouluna vaikka se meille onkin todella tärkeä juhla ja siihen liittyy paljon materiaalia ja ruokaa. Sellaisia ajatuksia tällä kertaa.

3 kommenttia:

 1. Hei. Joulu on kyllä aikaa, jolloin rahaa saa palamaan, jos ei ole tarkkana. Me emme ole miehen kanssa ostaneet toisillemme enää moneen vuoteen lahjoja, on toiminut meillä. Emme osta muillekaan aikuisille kuin pienet muistamiset (konvehteja, kynttilä, itsetehtyä leipää...jotain kuluvaa joka tapauksessa), sillä yleensä kaikilla aikuisilla on jo kaikkea.
  Ottaen huomioon rahatilanteesi, voisi olla hyvä kertoa miehelle ja hänen vanhemmilleen, ettei tänä vuonna ole varaa ostaa isompia lahjoja, vai mitä mieltä olet?
  Meidän lapsemme ovat vielä sen verran pieniä, että sain molemmille ostettua lahjat n. 50 eurolla/lapsi. Legoja, pelejä, kirjoja. Olisivat pärjänneet ilmankin, sillä mummit ja kummit lahjovat heitä joka joulu, mutta onhan se kiva toteuttaa heidän toiveitaan.. Kohtuullisia sellaisia, 200 euron legopaketti jäi kauppaan ;)
  Tsemppiä kuitenkin matkallasi velattomuuteen, muista, ettei materia tuo onnea.. :)

  VastaaPoista
 2. Silloin kun lapset oli pieniä ja mulla ei ollut töitä, kävin kaupassa kerran viikossa. Paljonhan sitä tavaraa oli kerralla, mutta rahaa säästyi kun mietti viikon ruuat etukäteen. tuli luettua sinun blogi kokonaan kerralla. Itsellä vähän samanlainen tilanne.....velkaa on tosin vähän vähemmän kun sinulla.

  VastaaPoista
 3. Moikka, olen avoliitossa asuva, 7v tytön äiti, ja velkaantunut pikku hiljaa tässä vuosien varrella, ja nyt viimeiset 2 vuotta mennyt taistellessa jotain vastaan, nettitilaushimolle, rahan riittävyyden kanssa, onhan näitä. Nyt kohta jouluna tulee vuosi kun kirjasin rehellisesti kaikki velat ja osamaksut vihkoon, ja loin suunnitelmia niiden tuhoamiseen, ihan ei olla onnistuttu, mutta jotain, mitä suunnitelmissa oli, on toteutunut. tälle vuodelle oli tiedossa useampi palkan lisä, ja niitä paperilla pyöritin ja laskin, jotta ne saisin velkoihin, ei onnistunut, velka vaan kasvaa, kun lapsi tarvii jotain, niin netistä kätevästi saa, ja hups, taas yksi osamaksu lisää.Ehkä tässä pikku hiljaa.Yksi hyvä luettava blogi on tuhlaajasta visukintuksi, taloudesta kirjoittelee, tiukilla on yksi blogi jota luen,

  VastaaPoista