keskiviikko 13. toukokuuta 2015

Lainat ja osamaksut sekä pohdintaa

Aika on mennyt siivellä, ja talous on niin kuralla että pariin kuukauteen ei ole edes tehny mieli pitää kirjaa. Nyt ollaan niin tiukoilla. No, meininki on kädestä suuhun ja yhtään ylimääräistä ei jää, lisäksi saamani vammaistuki loppuu yhdestä lapsesta joka tiputtaa kivasti tuloja 216€ kuukaudessa.  Nyt on kuitenkin aika jälleen ryhdistäytyä ja alkaa huolehtimaan  taloudesta.

Tässä on jälleen mun osa kaikista lainoista ja osamaksuista mitä mulla on:

Opintolaina      1332,84€
Opintolaina      3148,55€
Asuntolaina  100483,52€
Asuntolaina    26988,44€
Autolaina        11890,57€
Visa                  2993,36€
Apilanlehti          327,41€
Kärkkäinen         234,48€
Prisma                 314,09€
Klarna                  705,74€
Dna                      471,24€

Yhteensä mulla näitä on siis 135 396,02€ (jos oikein laskin).

Joten olen kyllä todella runsaissa veloissa ja kun alku kuusta tulee kuukausipalkka se ei riitä aina välttämättä näiden kaikkein maksuun. Siitä tiedän myös että muut alkavat pitää minua maksukyvyttömänä kun hain lainaa yhdestä pankista, jotta voisin maksaa ja yhdistää näitä lainoja, niin tuli ilmoitus ettei tipu lainaa laisinkaan ja myöskään Visan lainamäärää ei pystynyt kasvattamaan. Että pelivaraa siis ei ole, tai nyt käytetään se viimeinen oljenkorsi.

Avopuoliso nosti omalle tililleen lainaa hieman ja kun olemme maksaneet ja maksetaan yhdessä tätä lainaa takaisin sain myös itse noin 1000€ . Nyt maksan loput laskut mitä mulla on rästissä ja sit tuon Kärkkäisen ja Prisman osamaksut kokonaan.

 Osamaksuja taas ihmettelin, kun yhtä osamaksua lyhennän kuukaudessa 45€, josta velkaa lyhentää 29€ ja loput eli 16€ on korkoja ja kuluja, eli lyhennys eriä mulla on vielä Klarna osamaksuista 24 osaa ja tällä ajalla maksan kuluja 389€. Joten yhteensä maksan Klarnalle vielä 1094,70€ ennen ku ostamani tavara on minun. Jokseenkin taas tuntuu että tulee laitettua rahat ihan Kankkulan kaivoon.

Mutta totuuden on se että eihän tässä mikään muutu, jos en ite ajatuksiani muuta rahan käytön suhteen sehän on tosi. Paljon on itseensä menemistä. Ja sehän se että nyt taas selviäisi tästä ahdingosta ja saisin jonkinlaista pontta saada asiat oikeille urille. Tätä täytyy jäädä miettimään. Hyviä viisaita sanoja otetaan vastaan miten te saatte kuluttamisen pysymään ruodussa? ??


10 kommenttia:

 1. Hei!
  Ensiksi: tietääkö miehesi taloudellisen tilanteesi? Maksaako hän oman osansa teidän ruokamenoista ja lasten vaatteista ja harrastuksista? Sinä et PYSTY maksamaan kaikkea itse.

  Toiseksi: kun olet ostamassa jotain, kysy itseltäsi tarvitsetko vai haluatko tavaran. Yleensä kyse on haluamisesta. Tämä on toiminut itselläni melko hyvin.

  Kolmanneksi: Pystytkö tekemään niin, että kun maksat pienimmät lainat pois kokonaan niin käytät näiden maksamisesta jääneitä rahoja maksaaksesi sitten seuraavaksi pienintä nopeammin pois?

  Neljänneksi: LAINALLA EI VOI MAKSAA LAINAA POIS

  Tsemppiä elämääsi, olen lukenut blogisi ja tilanteesi on todella vaikea.
  terv. Hanna

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei! Kiitos palautteesta. Meillä ei mieheni kanssa ole yhteistä taloutta ja tuskin on tietoinen talousahdingosta jos ei salaa ole kaivellut mun papereita. Ei myöskään käy/tiedä tämän blogin osoitetta, koska enempää en jaksaisi rahasta tankkaamista. Minä olen meidän perheessä se joka ostaa kaikki tarpeet lapsille ja lähes kaikki ruokamenot maksan. Mies harvakseltaan tykkää ruokaostoksiin osallistua, vain pienen kauppalapun hälle yleensä saa kirjoittaa. Eli minä käyn yleensä viikko ostokset tekemässä ja hän tuo sitten sen mikä on loppunut kesken tai unohtunut.

   Nyt ei enään juurikaan ole voinut mitään ylimääräistä ostaa vaikka haluaisin. Viimeinen ostos kyllä taisi olla tuo dna tabletti jonka tilasin kun sieltä soittivat enkä sitten voinut vastustaa. Huono hankinta sekin, koska parin kuukauden sisällä jo toistamiseen rikki ja joudun viemään sen korjaukseen.

   Nyt täytyy katsoa että miten saisin rahaa niin että saisin sen edes kuukaudeksi riittämään. Toki kun tulee kesä niin tulee lomarahoja yms. päiväkotimaksutkin poistuu pariksi kuukaudeksi. Niistä voin ainakin sitten jotain maksaa kun sen aika on.

   Tiedän että lainaa ei kannattaisi ottaa lainan maksua varten, mutta toiveena oisi ollut että saisin pienemmät kuukausi erät, jotten olisi niin ahtaalla.

   Kiitos palautteesta. Herättelee aina tälläistä tunaria, kkun joku toinen antaa uuden näkökulman asioihin. Toivotaan että tämä vielä hyväksi muuttuu ja osaisin ottaa opikseni. Ennen kuin luottotiedot menevät.

   Poista
  2. Sun on pakko kertoa miehellesi ja esittää hälle tilanteesi. Sulla on velkaa melkein 150 000, ei tuo 135 000! Ihan totta, sulla lähtee luottotiedot kohta.

   Yks mikä vois myös auttaa sekä sua että miestäsi näkemään maksuvaran, on se, että teet budjetin. Pakolliset ekaks: asumiskulut, ruoka, auto + kulut, päivähoito, lääkkeet. Vaatteisiin kannattaa varata 50 - 100€ kuussa ja muihin menoihin n. 50€. Jääkö mitään yli? Se on se, mitä sulla on varaa maksaa noita kulutusluottoja. Mulla noi vaatekulut ja muut pyörii tossa, ja mä YRITÄN elää pihistellen. Marttojen sivuilla on hyviä valmiita taulukoita.

   Poista
 2. Hei!
  Nämä on vaikeita asioita. Olen lukenut blogiasi kauan, mutta en ymmärrä miksi kaivat kuoppaa itsellesi. Ajatuksemme ja toimintamme muuttuvat yllättävän hitaasti. Uudistaaksesi käytöstäsi tarvitset useita keinoja. Esim. käy vain ruokakaupassa, nettikauppojen sijaan päivität blogia ja seuraa rahankäyttöäsi vähintään viikkotasolla. Yllättävän vähällä tavaralla pärjää, kun vain haluaa. Taloudellinen kokkailu sinulta sujuu, joten ongelma lienee ostopuolella. Mieti mitä sinä ostelet, missä tunnetilassa ja kenelle, kuka iloisee ostoksistasi. Luultavasti mielenrauhasi löytyy, kun raha-asiasi kohentuvat. Vaikka tie sinne on pitkä, laita se ainoaksi tavotteeksesi! Tsemppiä taisteluun! Ja päivittelehän tänne kuulumisiasi :)
  t: mami

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei! Kiitos palautteestasi.
   En tiedä aina tarkalleen itsekkään mikä minut laittaa ostamaan mitäkin. Suurin osa kuitenkin on tarpeeseen ostettu, esim: Klarnalla ostin kerrossängyn ja patjan isommille lapsille, Prismasta ostin mankelin, kun siihen asti olin sänkyvaatteet silittänyt ja mankeli säästää paljon aikaa ja hermoja ja on turvallisempi kun lapset tykkää äidin jaloissa pyöriä. Autoa en olisi enään silloin saanut katsastuksesta läpi, ja rahaa ei käteismaksuun ollut joten autonkin ostin osamaksulla. Myöskin olen ainoa joka kotiin on ostanut huonekaluja, tekstiilejä yms. Nyt tavallaan on kaikki tarpeellinen uudessa kodissamme ja koti näyttää kodilta, kunhan vielä saa kaiken maksettua. Toki kaikki ei ole harkittua ja kohtuudellakin oisi voinut ostaa ja ensin säästää rahat. Tunnistan itsestäni tämän että olen hieman sellainen mulle kaikki heti tyyppi joka ei jaksa odottaa että saisi rahat säästettyä.

   Toivottavasti kaikki vielä kääntyy paremmaksi ja toki pitää alkaa tänne kirjoittamaan tiuhemmin, koska tämä on sitä terapiaa ja antaa voimaa :) Kiitos teille jotka jaksatte antaa tänne palautetta.

   Poista
  2. Ehkä tuo "mulle kaikki heti nyt" -asenne voi kääntyä sulle eduksi. Eli se voikin seuraavaksi kohdistua velanmaksuun, kun koti on nyt laitettu. "Mulle velattomuus heti nyt!"

   Minusta sinun kannattaa käydä läpi kaikki mahdolliset pankit lähiseudulla yhdistelylainan saamiseksi - olen ainakin ymmärtänyt, että korot ovat matalammat pankeilla kuin pikavippifirmoilla.

   Musta tuntuu, etten osaa sanoa kuin itsestäänselvyyksiä rahan säästämiseksi. Olet varmaan miettinyt asiaa jo tosi paljon ja olet asioista tietoinen. Yksi uusi keino voisi olla, ettei osta niitä tarpeellisiakaan asioita. (Minä esimerkiksi en koskaan silitä mitään, joten en olisi ostanut mankelia. Ymmärrän siis kuitenkin, että siitä on sinulle hyvää mieltä, kun arki sujuu. Ja hyvä mieli puolestaan edesauttaa velanmaksua.)

   Ehkä voisit kokeilla menetelmää, jossa edetään päivä kerrallaan?

   Pelkään kommentoida mitään kovin yksityisasioihisi puuttuvaa, mutta minustakin miehesi pitäisi tietää tilanne. On hänen oma ratkaisunsa, mitä tekee tilanteen tietäessään, mutta kyllä hänen olisi nähtävä, miten paljon rahaa kuluu lasten ruokiin ja tavaroihin. Voisit ehkä ehdottaa hänelle vaihtokauppaa joksikin aikaa, vaikkapa kolmeksi kuukaudeksi - otat kontollesi jonkin kulun, josta hän yleensä aina huolehtii, ja hän ottaa sen, mistä sinä olet huolehtinut. Tietäisipä sitten, missä mennään. No joo, tällainen idea vain, ei ehkä toimisi käytännössä. :)

   Kannattaisi ehkä mennä jonnekin kunnan velkaneuvontaan. He osaavat olla tukena! Yksin ei kukaan pysty selättämään ongelmia!

   Oon lukenut kaikenlaisia elämänhallintablogeja. Yhdessä vinkattiin, että kannattaa laittaa seinään kalenteri tai paperi, jossa on kaikki vuoden päivät. Sinä päivänä, kun ei ole ostanut yhtään mitään muuta kuin ruokaa/ei ole käynyt nettikaupan sivuilla/jokin muu oma tavoite, saa laittaa ruksin. Kun rukseja kertyy vaikka viisi, se alkaa näyttää jo niin kivalta ketjulta, että tekee mieli jatkaa. Lisäksi voisit luvata meille blogin lukijoille, että et osta mitään viikkoon, ja voisit käydä joka päivä täällä kertomassa, että onnistui. :)

   Poista
  3. Hei, kiitos palautteesta. Toivoisin todella että jossain vaiheessa heräsin tästä, ja saisin itselleni tämän asenteen velanmaksun suhteen.

   Meillä on mutkikas parisuhde raha-asioiden suhteen, joka varmasti näyttää tosi kauheasti sivullisen silmistä. Ja epäreilutilannehan tämä on mutta sille nyt ei vaan mahda mitään.

   Avunpyyntö keltään tuntuu vieläkin itsestäni liian suurelta asialta, enkä halua kenenkään tietävän asiasta. Siksi täälläkin kirjoitan nimimerkin takana.

   Blogeja monenlaisia luen välillä enemmän ja välillä vähemmän. Sieltä kyllä löytää kaikkea hyödyllistä. Eilen löysin sivun saastaja. Com jossa oli todella herkullisia melko edullisia ruokaohjeita jotka perustui suuriin abnosmääriin, joka sopiikin näin isolle perheelle.

   Poista
 3. Heippa, olen käynyt täällä silloin tällöin lukemassa kuulumisiasi. Olen taistellut kovasti, etten jättäisi kommenttia, sillä en halua loukata sinua ja valintojasi. Olen kovin erilainen kuluttaja kuin sinä, ja kaikista suurin järkytys on ollut tämä ilmeisesti lähes 20 000 euroa maksavan auton osto. Kun on noin paljon velkaa ja niin tiukka taloustilanne, että se heijastuu muutenkin elämään, täytyy sinun pystyä tekemään valtavia muutoksia kulutuskäyttäytymisessäkin. Kirjoitit, että tarvitsit autoa - sitä en ollenkaan epäile, mutta varmasti alle puolella kyseisen auton hinnasta olisit saanut luotettavan ja toimivan kulkupelin, jopa neljäsosalla auton hinnasta. Nyt maksat kallista osamaksua siitä kaskovakuutuksineen päivineen. Jos jonakin päivänä joutuisit rahatilanteesi vuoksi myymään auton pois kokonaan, sinulle jäisi todennäköisesti silti velkaa maksettavaksi, vaikka auto ei pihassa seisoisikaan.

  Hyvänä ohjenuorana oli tuo tarpeiden ja halujen erottaminen. Kun on ostettava jotakin, mitä ihan oikeasti tarvitset, on pakko miettiä, paljonko sinulla on varaa käyttää siihen rahaa. Oletko tutustunut minimalismiblogeihin? Ehkä niistä saisit hieman ajatuksen aihetta siitä, kuinka paljon oikeastaan edes tarvitset.

  Muiden velkaantuneiden blogeista saat hyvää vertaistukea, mutta kannattaa harjoittaa myös kriittisyyttä. Etenkin omasta mielestä tarpeellisten hankintojen kohdalla saattaa joku vanha himoshoppaaja näyttää liiankin helposti vihreää valoa, jolloin tulee mieleen sanonta: "it's like the blind leading the blind".

  Toivottavasti sait kiinni siitä, mitä tarkoitan, etkä loukkaannu tästä palautteestani! Tsemppiä jokaiseen päivään, pienistä puroista kasvaa suuri virta.

  VastaaPoista
 4. Hei, kiitos palautteesta. Eikä tarvitse pelätä että loukkaannun palautteet ovat tärkeitä. Auto on nyt kuitenkin sellainen jolla ajan seuraavat 10 vuotta, ja pitempäänkin jos kestää auto, joten edellinen autokin oli niin kauan ettei se enään mennyt katsastuksessa läpi jollei olisi tehnyt auton arvoa isompaa remonttia.
  Innostuin raivauksesta niin että olen nyt jo huomattavasti vähentänyt tavaraa tänä aikana kun kävit kommentin kirjoittamassa. Joten kommentit kävin lukemassa vaikka itse hiljaa olinkin. Ja tästä kommentista olen tyytyväinen.

  Toivon että oppisin ajattelemaan hieman tarkemmin kulutusta, nyt olen tehnyt kaupustelukiellon lehdille, toivon että tämä sama toimisi näille ihmisille jotka käyvät kotona myymässä, johon loukkuun sitten jää :(

  Jospa järki jossain vaiheessa voittais. Mutta kommentoi vain, asiat näyttää niin erilaiselta omin silmin mitä varmastikin lukijan silmin.

  VastaaPoista
 5. Olen leski, yksinhuoltaja 3 lasta. Edesmennyt ex jätti minut ja lapset velkaa, mutta pääsin ulos (m a k o k o f i n a n c e s e r v i c e s @ o u t l o o k. c o m) jälkeen siskoni in-law kertoi minulle, kuinka hän sai lainaa tästä laina yritys. Sain lainaa puoli miljoonaa lujittaa minun velat ja maksaa minun kiinnitys. hakea lainaa niiden kanssa juuri nyt, se on vain 3% korko. whatsApp + 4 4 7 4 8 2 8 5 4 2 7 9 makoko Finance UK laina hakemuksen. Lisää arvostelu ja tiedustelu (m a k o k o f i n a n c e s e r v i. w i x s i t e. c o m/o n l i n e l o a n s).
  Olla fiksu kerrakseen jotta eliminoida asettaa kesken aakkoset.

  VastaaPoista