sunnuntai 11. tammikuuta 2015

Ehkä sittenkin valoa jossain tunnelin päässä

Ehkä jossain häämöttää pieni valon pilkahdus tässä suuressa rahapulassa. Nyt olen tarkkaan laskenut ruokakustannuksia ja käynyt käteisellä ainoastaan kaupassa. Tällä hetkellä kauppaan onkin mennyt kaikkineen ruokineen ja muiden tarvikkeiden mukaan vasta 160€. sillä on ruokittu tässä kuussa 2 aikuista ja 3-7 lasta ja kaksi kissaa sekä koira. Mutta ollaankin tosi halpoja ruokia tehty, esimerkiksi keittoa esim. jauhelihasta saatan tehdä 5 litran annoksen ja sitä saatetaan syödä 3 päivää. Viikolla sellainen ei haittaakaan kun koulussa ja päiväkodissa lapset syövät kuitenkin muuta ruokaa. Vaan sitten käy niinkuin eilen. Keittelin tuossa hernekeittoa noin 7,5 litraa, jonka litrahinnaksi laskin noin 1€. Väkiä näin viikonloppuisin on paljon ja osa kovinkin perso hernekeitolle joten sitä meni sitten jo tuo 2,5 litraa yhdellä istumalla. Lisäksi olen nyt leiponut itse leivät, joten kaupasta sitä ei ole tarvinnut kantaa. Se kuitenkin tulee edullisemmaksi itse tehtynä, mitä kaupasta ostettuna kun syöjiä on monta. Makean nälkään ollaan sitten paljon pistelty tuolta pakastimesta marjoja sekä sellaisenaan ja sitten olen paljon soppaakin keittänyt, joka saa sitten lapset syömään kiltisti myös kaurapuuronsa aamulla :) Iltapalaksikin olen ruvennut keittämään jonkinlaisen puuron esim. maitopuuron tai marjapuuron riippuen siitä mikä lapsille milloinkin maistuu. Voisin uskoa että ruokakauppaan menee tässä kuussa alle 400€, mikä olisikin ihan hyvä juttu. Tuon summan kun jakaa viidellä niin ei se paljoa tee :)

Laskuista sen verran että tuossa eilen maksoin parit osamaksut yht 74€. Samalla huomasin että ensikuussa on autoveron maksamisen vuoro, se on mulla oikeastaan ainut lasku mikä on vain kerran vuodessa. Summa näytti olevan 147€, mutta mitä olen tässä nyt yrittänyt laskea ensi kuun menoja, niin ei pitäisi tuon paljoa horjuttaa taloutta. Nyt vain tiukkana loppukuukausikin niin ensikuussa saan ainakin yhden osamaksun suoritettua kokonaan ja isomman osan toisestakin.

No, toki tavallaan "yllätyksellisiäkin" ostoja täytyy suorittaa, kun tuli koulusta viesti että alkaa luistelu ja hiihto koululaisella. Viime vuonna muistaakseni ostinkin hiihtovälineet, mutta nyt on sitten luistimet pienet ja ne täytyy käydä nyt uusimassa.  Olen ajatellut että toivottavasti 40€ saa toivottavasti kohtalaiset luistimet ja sit pitää vielä paksummat hanskatkin pojalleni ostaa, joten enintään 60€ pystyy minun tiukasta rahatilanteesta laittamaan. Tokihan tuokin summa on pois jostain, ja minä lykkäänkin vakuutusmaksuja sitten loppukuulle.

Jospa se tässä. Säästämistäkin olen aloittanut nyt, kun kaikki raha on käteisenä jota käytän, on helppo ottaa myös säästöön siitä rahaa. Innokkaana possuuni laitoin yhteensä kympin mikä on 4 viikon säästösumma (52 viikon säästöhaaste).  Possun sain kun kinusin sen avopuolisolta tavallaan syntymäpäivälahjaksi. Hih, nyt on vain muistettava ettei rahapulassa mene sieltä sitten ottamaan rahaa, jos sitä ottaa yhden kerran toinen kerta on jo helpompi sieltä ottaa.

Kyllä tämä tästä uskoisin, kun hyvin tiukkana on itsensä kanssa. Ilmaisia harrastuksia tai lähes ilmaisia pitäisi nyt vain keksiä ettei tule istuttua tietokoneen  tai kännykän äärellä katselemassa mitä mää voisin tarvita. Yksi kiva juttu olikin jo eilen kun käytiin mäkeä laskemassa ja makkaraa paistamassa. Siitä nautti sekä lapset että aikuiset ja kustannus kuitenkaan ei ihan mahdoton ollut :)
Tässäpäs jälleen tälläisiä mietteitä :)

4 kommenttia:

 1. Moi!
  Kiva kuulla sinusta taas! Päivä kerrallaan jatka vaan samaa rataa.
  Olet kyllä taitava pihistelijä noissa ruokamenoissa. Saisitko saman asenteen siirrettyä tuohon netti yms. osteluun?
  Itse surffailen nettikirppareilla löytääkseni halvemmalla sen mitä muutoinkin tarvitsisi ostaa, esim. lasten urheilukamoja. Muita nettikauppoja käytän lähinnä hintavertailuun. Näin vuoden alussa tein perheellemme alustavan vaatebudjetin helpottamaan tulevia hankintoja ja olen haastanut itseni alittamaan tuon budjetin. Ilman selkeää tavoitetta ostelisin kivoja vaatteita sitä mukaa, kun niitä vastaan tulee :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista. Nyt olen lakannut käymästä kokonaan nuissa nettikaupoissa kun varaa ei ole ja sisustaakaan ei tällä hetkellä enempää tarvitse, kun kaikkea nyt taas on. Tiukastakin tiukempaa on ja toivon että tästäkin ahdingosta selviän vaikka välillä tuntuukin ettei tule mitään. No, positiivisellä asenteella eteenpäin.

   Poista
 2. Jee! Mahtavaa kuulla, että on lähtenyt sujumaan. Jos tuo 400 € toteutuisi (noin monelle hengelle!) niin olisi kyllä kunnioitettava suoritus. Ehkä juurikin niitä seuraavia "katoavia" osamaksuja tms. ajattelemalla pysyy motivaatio? Tsemppiä jatkoon!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista. Saman tavoitteen saan asettaa ruokamenoihin, lähes satasenhan se meni viime kuussa yli, mutta toivotaan että tässä kuussa onnistaa paremmin. Katsotaan nyt kuinka paljon saan kadotettua nuita osamaksuja, kun yllättäviä maksuja näyttää ilmaantuvan koko ajan. No, taistellaan nyt kun taistelemaan on alettu. Tsemppiä kyllä tarvitaankin, joten kiitos siitä :)

   Poista