keskiviikko 14. toukokuuta 2014

Meidän uusioperheen menot sevon

Viime yön jälleen mietein onko näissä asioissa mitään järkeä. Uusioperhe elämä on varsinkin taloudellisesti tosi haastavaa ja meillä ne näyttää olevan vielä enmmän sekaisin kuin muilla.

Aloittelenpas kertomaan vähän syvemmin näistä meidän perhe rakenteista. Eli ennen kun lyöttäydyimme yhteen avopuolisoni kanssa hänellä oli jo neljä lasta ja minulla oli yksi lapsi. Sen jälkeen meille on tullut vielä kaksi yhteistä lasta. Alkuun olin parempi palkkaisessa työssä, jolloin sitten maksoin ilolla kaupassa ruuat ja tehtiin myös loma reissuja minun kustantamana. Mulla silloin oli huomattavasti isommat tulot mitä avopuolisollani siihen aikaan.

No, päätimme että haluamme rakentaa yhteisen kodin meille ja niin aloitimmekin kodin rakentamisen joka toi molemmille sitten yhtä paljon molemmille asuntolainaa maksettavaksi. Rakennus ajan asuimme minun pienessä osakkeessa, josta makselin itse asumiskulut kokonaan sekä lainan lyhennykset. Tulot olivat tippuneet kun sain toisesta paikasta vakituisen työn, mitä pidin tärkeämpänä, kun isompia tuloja. Silloin olisi pitänyt ottaa viimeistään puheeksi kulujen jakamisen enemmän kummallekin meistä. Silloin alkoi mun alamäkeni, kun jouduin yhä useammin turvautumaan visaan, kun ei aina omat tulot riittäneet ruokaan yms.

Se ois uusioperheessä varsinkin hyvin tärkeää että raha-asiat puhuttaisiin lävitse ennen kun edes suunniteltaisiin yhteen muuttoa, itse sen hoksaan nyt kun olen itse melkoisen kovassa ahdingossa kun kaikki rahat menee perheeseen, eikä saa kuin juuri minimilyhennykset maksettuan lainoista ja visalta nekin on aina otettava takaisin käyttöön.

Harmikseni huomaan ettei meillä tähän ole tulossa muutosta avopuolison puolelta vaan hän haluaa pitää kiinni mahdollisimman visusti saavuttamastaan edustaan. Vaikka olen hänelle myös valottanut omaa rahallista tilannettani, joka ei todellakaan ole häävi ja haluaisin sen saada paremmaksi. Nyt vielä kun on ollut myös paljon kulu eriä vuoden sisällä kun olemme asuneet uudessa kodissa, olen minä ostanut kotiimme kaikki huonekalut, tekstiilit yms. joita meillä ei aijemmin ollut tähän yhteiseen kotiin.

Suurinta harmia minulle kuitenkin on tuonut se että avopuolisoni auttaa avokätisesti entistä puolisoaan silloin kun heidän lapset tarvitsevat jotain asioita. Tässä laskeskelin hänen exän rahat paljonko hän saa lapsista, koska mua ihmetyttää ettei hän pärjää. Hänelle maksetaan siis heidän yhteisistä neljästä lapsesta ja sitten hänellä on vielä oma viides lapsi, joista hän saa kaikista sekä lapsilisät, yksinhuoltajakorotukset ja elatustuet yhteensä 1730€. Siihen hän saa vielä omat rahat päälle ja avopuolisoni vielä häntä avustaa. tuon summan nähdessäni RAIVOSTUIN. Se on vain joitakin satoja vähemmän kuin mun tulot tällähetkellä kun lasketaan kaikki. Vanhempainpäiväraha, lapsilisät ja elatustuki. Ja minä elätän 5-9 henkilöä sillä rahalla sekä maksan suuren määrän velkaa.

No, toivon nyt siitä sitten vähän helpotusta kun lähden takaisin työelämään, vaikka sitten tulee taas uusia kulueriä kun kaksi nuorinta lastammehan joudun laittamaan hoitoon ja sekin sitten maksaa rahaa. On jännä nähä miten siitä sitten selvitään. Monelle varmaan tulee mieleen että miksi siedän tälläistä, mutta vain raha-asiat ovat meillä se joka hankaa ja tuottaa harmia, muuten meidän pieni-suuri perheemme voi hyvin ja itse yritän koko ajan miettiä ratkaisuja millä tämänkin osaalueen saisi kuntoon. Aika näyttää miten käy. Pian mulle on tulossa lomarahat yms. joista toivottavasti jäisi sitten rahaa myös könttälyhennykseen esimerkiksi visasta. Kaivelen pian kaikki lainat taas esiin omalta osaltani ja alan pitämään täällä niistä kirjaa paljonko lyhentelen niitä niin ehkä se auttaa myös minua laittamaan jos tulee ylimääräistä rahaa niin niille lainatileille, eikä tule hommattua mitään "tarpeellista" ennen ku visa on maksettu.

Sellaiset purkaukset ja harmittelut tällä kertaa. Mutta kyllä tästä noustaan jälleen. Kunhan hetki vain kituutellaan. Toivotaan näin.
7 kommenttia:

 1. Kuulostaa mun korvaan vähän kyllä epäreilulta sua kohtaan tuo teidän jako maksuasioissa mutta toivottavasti saatte asiat järjestykseen :)

  VastaaPoista
 2. Niin se kyllä onkin epäreilu, mutta tällä hetkellä ei asiasta pystytä neuvottelemaan, joten se on mikä on... Jospas se joskus järjestyy sitten, toivotaan ainakin näin :)

  VastaaPoista
 3. Todella kurja juttu! Omiin korviini tämä kuulostaa todella epäreilulta, koska mies ei osallistu (juurikaan) yhteisiin kustannuksiin, vaan maksaa omat lainanlyhennykset, avustaa eksäänsä ja laittaa rahaa säästöön tai tekee sillä jotain itsensä hyväksi. Mitä hemmettiä? Eksäänsä avustaminen sinänsä on ihan ok, jos ne rahat käytetään lasten tarpeisiin, mutta minkä ihmeen takia hän ei maksa edes teidän yhteisten lasten kustannuksia? Tämä on mielestäni vähintä mitä hän voisi tehdä.

  Sanot, että ehkä tulevaisuudessa asiat ovat paremmin, mutta jos mies ei nyt osallistu omalla panoksellaan yhteisiin kustannuksiin, niin miksi luulet, että tulee niihin osallistumaan joskus tulevaisuudessa?

  Tiedät oman tilanteesi huomattavasti paremmin kuin joku vieras netissä, joten toivotan sinulle voimia ja sitä, että asiat järjestyy!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi. Olen miettinyt itsekin että miten tässä on näin päässyt käymään että olen joutunut perheessämme ainoaksi maksajaksi, kunnes aloin miettimään että tämä sama kuvio on luultavasti toistunut avopuolisoni edellisessä liitossa. Hän on maksanut silloisen talon lainat ja asumiskustannukset ja ex ostanut ruuat ja muut taloustavarat ja luultavammin avopuoliso ei ole sitä ajatellut että myös minä nyt maksan puolet asumiskuluista, joten hänenkin pitäisi sitten osaltaan osallistua ruuan ostoon. No, tosihan se on etten tulevaisuudesta tiedä, mutta toivon että hän herää asiaa ennen kuin on liian myöhäistä.

   Poista
 4. Kuulostaa kyllä minunkin korvaani tosi epäreilulta.

  Itse laittaisin ne lomarahat tuohon pienempään opintolainaan, ja miksei osaa myös siihen seuraavaan. Normaalisti olisin myös tuon Visan kannalla, mutta koska sen maksaminen on ollu hankalaa sulle aikaisemmin, niin en koskisi siihen. Näin tein itse, koska Visan saa niin helposti nostettua takaisin, niinkuin tiedät. Pelkäänpä, että jos lyhennät Visaa niin se on nostettu takaisin käyttöön ennen syksyä.

  Toivottavasti et pahastunut kun näin suoraan kirjoitin, koska sinä olet minun oikean elämän supersankari. Itse en kykenisi elämään tuollaisen stressin alla. Suosittelisin, että hakisit apua kunnan velkaneuvojalta tai jostain, mistä apua olisi saatavilla. Pitkään stressin alla eläminen on kuitenkin haitallista terveydelle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi :) Itse olen pähkäillyt samasta syystä tuota lainojen maksu järjestystä ja kun olen vanhemmilleni maksanut (häpeän tunne vaatii maksamaan heti kuin mahdollista) aloitankin luultavasti pienimmästä opintolainasta, täytyy sitten katsoa miten on järkevintä jatkaa.
   En toki pahastinut kommentista, mulla kuitenkin on ihana tilanne siinä suhteessa että kaikki muut elämän asiat on kunnossa ja kun tiedän että jossain vaiheessa kyllä onnistun näiden raha-asioidenkin kanssa, niin ei se stressi koko mun elämäni ole ja kun sen verran korvessa asun etten joudu käsittelemään rahaa, niin arjen tohinassa ei ihan jatkuvasti kerkiä raha-asioita miettiäkään :) Joten positiivisestä mielestä on se hyvä puoli ettei tässä pääse ihan synkäksi itteensä vetämään :)

   Poista
  2. Siis niin mahtava asenne: "--tiedän että jossain vaiheessa kyllä onnistun näiden raha-asioidenkin kanssa--". Sitähän on tutkittukin, että tulevaisuuden tilanteeseensa totena eikä vain haaveena suhteutuvat onnistuvat asiassaan. Ja hyvä huomio toi, ettei puolisosi ole varmaan vain tajunnut, ettei ole enää yksin asumiskulujen maksaja. Kiitos kun kirjoitat, ja toi lainojen kokoaminen ja julkaisu varmasti auttaa sua seuraamaan tilannetta ja tuo motivaatiota. Meinasin joskus vinkata sulle halpoja aterioita esittelevan blogin (kun muistaakseni kyselit halpoja ruokaohjeita), mutta se oli suljettu. Oma vinkkini on vähentää liharuokien määrää viikottaisissa aterioissa merkittävästi.

   Poista